Zaterdag 17 juni – Midzomeravond aan het Driesselken te Merendree

Een dries was tijdens de vroege Middeleeuwen een pleintje, begroeid met gras en voorzien van een drinkpoel. De dorpskudden werden er ’s avonds verzameld. “s Ochtends werden de kudden, via kleine verbindingsweggetjes, naar de weiden gebracht. De dries was ‘gemene’ of gemeenschappelijk grond, iedereen kon er zijn vee laten drinken en grazen. Rond de dries ontstond vaak een gehucht. Bewoners van het gehucht hadden ook het kaprecht van de bomen op de dries. Met het verdwijnen van het Ancient Régime ging de gemeenschappelijke functie verloren. Vandaag herinneren het huidige driehoekige pleintje en de drinkpoel ons nog aan een eens zo karakteristieke dries. De driesnederzetting of het gehucht wordt nog mooi geaccentueerd door de prachtige hoeven in de omgeving. Na de uitvoering van het landinrichtingsproject Oude Kale werd het Driesselken eigendom van de gemeente Nevele en nu van stad Deinze, die het beheer toevertrouwde aan Natuurpunt Nevele. De begrazing gebeurt door vee van de naburige landbouwer.

We maken op zaterdagavond 17 juni een korte avondwandeling door de Vallei van de Oude Kale. We eindigen aan onze boomgaard op het historische Driesselken en sluiten af met een drankje en een muzikaal optreden door één van onze medewerkers van het beheerteam Oude Kale.

Afspraak om 19u aan het Driesselken, halfweg de Biezestraat te Merendree. Het aantal deelnemers is om praktische reden beperkt, dus graag inschrijven vooraf op https://www.natuurpunt.be/agenda/midzomeravond-aan-het-driesselken-61911

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie